Kesäkuu 2020, OSA 3

Gluteenittoman kauran viljely vaatii viljelijältä sitoutumista ja erityisosaamista.

Mikko Hölsön tilalla Ylistarossa viljellään gluteenitonta kauraa eli ns. puhdaskauraa. Vaikka puhdaskauran viljely asettaa tiettyjä vaatimuksia tilalle ja eri työvaiheille, sekä vaatii viljelijältä sitoutumista ja erityisosaamista, on sen suosio viime vuosina kasvanut tasaisesti.

Työläämpi viljeltävä tuo tilalle myös paremmat tulot; gluteenittoman kauran hinta markkinoilla on elintarvikekauraan verrattuna noin 40 prosenttia korkeampi ja päälle voi tulla mahdollisesti vielä laatulisiä.

Gluteenittoman kauran viljelysopimukseen kuuluu, ettei tilalla viljellä eikä kuivurissa käsitellä tai varastoida gluteenia sisältäviä viljoja. Samoin leikkuupuimuri on varattu vain gluteenittomalle viljalle.

Puhdaskauratilalla viljellään vain kauraa ja sen esikasvina jotakin toista gluteenitonta kasvia, kuten palkokasveja tai öljykasveja. Hölsön tilalla kauran rinnalle kylvettiin tänä vuonna hernettä. Gluteenia sisältävät vehnä, ohra ja ruis eivät kuulu puhdaskauratilalle.

Kesä kaura
Mikko Hölsö Myllärin

Lajipuhdas siemen helpottaa kitkemistyötä

Puhdasta kauraa viljelevällä tilalla panostetaan mahdollisimman puhtaaseen kylvösiemeneen, jonka mukana ei tule vieraslajeja peltoon. Lajipuhtauden saa tarkistettua siemenen vakuustodistuksesta.

Hölsön tilalla käytetään vain sertifioitua siementä, tai puhtaaksi todettua omaa siementä. Jos siemenen joukossa olisikin vieraslajeja, se tietäisi paljon kitkettävää viljelijälle.

”Kasvustot tarkistetaan joka tapauksessa korrenkasvun ja puinnin välillä vieraista viljoista noin neljä kertaa kasvukauden aikana. Tarkastus suoritetaan kävelemällä pellot järjestelmällisesti noin 15 metrin kaistoina läpi ja tarvittaessa vieraat lajit kitketään juurineen muovipussiin”, kertoo Mikko.

Puhdaskaura tulee gluteenittomana pellolta pöytään

Viljan puhtaus vieraslajeista ja siten ruoan turvallisuus kuluttajan käytössä on kaiken A ja O: Gluteenittomana myytävän tuotteen on oltava gluteeniton. Mikäli tilalla käsiteltäisiin muitakin viljalajeja kuin puhdaskauraa, olisi koko sadonkorjuukalusto ja kuivaamo puhdistettava huolellisesti käsittelyjen välillä. Hölsön tilalla on valmiiksi omat välineet vain puhdaskauran käsittelyyn, joten tämä työvaihe ei vaadi erityispanostusta – normaali kaluston puhtaanapito riittää.

”Puinnin jälkeen vilja kuivataan omassa kuivurissa ja kuivauksen jälkeen se siirretään metalliseen varastosiiloon. Varastosiiloja on useita ja ne ovat tiiviitä”, kertoo Mikko.

Jokaisesta kuivatusta viljaerästä pidetään tarkkaa kirjanpitoa, sekä otetaan edustava ennakkonäyte. Ennakkonäytteet toimitetaan analysoitavaksi Helsingin Myllylle ja vasta hyväksytyn ennakkotutkimuksen läpäissyt vilja voidaan toimittaa myllylle.

”Kuljetus tapahtuu tunnettujen kuljetusyritysten kalustolla, jotka ovat erikoistuneet viljankuljetuksiin ja joissa kaluston puhtauteen voi luottaa”, sanoo Mikko.

Helsingin Myllyn elintarvikekäyttöön tulevalle kauralle on asetettu muun muassa seuraavia laatuvaatimuksia:

  • vilja on kuivattava riittävän kuivaksi, sen kosteus voi olla enintään 14 prosenttia
  • viljan on oltava riittävän painavaa, hehtolitrapainon on oltava vähintään 56 kiloa
  • jyvien on oltava riittävän suuria, jyvät seulotaan 2 millimetrin seulan läpi. Pieniä jyviä ei käytetä elintarviketuotantoon.
  • viljan tulee olla tuleentunutta, väriltään tervettä ja vapaata vieraista hajuista ja homeesta
  • viljan tulee olla puhdasta vieraista viljalajeista
  • viljaan ei saa sekoittua viljelyssä, kuivauksessa, varastoinnissa tai kuljetuksessa allergeeneja kuten esimerkiksi soijaa, pähkinää, lupiinia ja selleriä.

Lisäksi viljelyssä tulee noudattaa hyviä maatalouskäytäntöjä ja lannoituksessa ja kasvinsuojelussa saa käyttää vain elintarvikkeiden tuottamiseen hyväksyttyjä tuotteita. Viljan tulee täyttää elintarvikkeille asetetut kansallisen ja EU:n lainsäädännön vaatimukset.

Kesä Hölsö pelto