• A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • G
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • Q
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • Å
 • Ä
 • Ö

A


Alustus tarkoittaa taikinan vaivaamista, siinä vaiheessa, kun kaikki raaka-aineet on lisätty taikinaan. Hyvä alustaminen parantaa leivonnaisen rakennetta.

Atomi on lappeenrantalainen kinkulla tai keitetyillä kananmunilla sekä mausteilla (ketsuppi, sinappi, valkosipulimajoneesi, sipuli, kurkkusalaatti) täytetty lihapiirakka.

Auringonkukansiemenet soveltuvat hyvin leipä- ja sämpylätaikinoihin, ne antavat makua ja suutuntumaa. Näillä voit myös koristella leipien ja sämpylöiden pinnan. Auringonkukansiemenet sisältävät runsaasti linolihappoa (omega-6-rasvahappo), B-vitamiineja ja E-vitamiinia.

B


Babka on briossin tyyppinen, hiivataikinasta leivottu leivonnainen, kotoisin Itä-Euroopasta.

Baklava on filotaikinasta leivottu makea leivonnainen, jota syödään erityisesti Lähi-Idässä, Balkanilla sekä Etelä-Aasiassa. Ohuiden taikinakerrosten välissä on murskattua pähkinää. Makeutukseen käytetään siirappia tai hunajaa.

Briossi on ranskalainen leipä, joka sisältää reilusti rasvaa ja kananmunia. Briossiksi kutsutaan myös makeaa wienertaikinasta leivottua ”pullaa”.

C


Ciabatta on italialainen, litteä ja soikea, hiivataikinasta leivottu leipä. Sen nimi tarkoittaa alunperin ”tohvelia”, mikä kuvaa leivän muotoa.

Croissant on perimätiedon mukaan ranskalainen, voitaikinasta leivottu puolikuunmuotoinen leivonnainen.

D


E


Esitaikina on taikina, jolla saadaan runsaasti makua vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin.

F


Fariinisokeri on kidesokerista ja ruokosokerisiirapista valmistettu tumma sokeri. Fariinisokerin voi korvata leivonnassa 4 dl:lla sokeria ja 1 dl:lla taloussiirappia.

Frangipane on makea piirakka, jossa on mantelitäyte.

G


Gluteeni on viljan proteiinien verkosto, johon tärkkelys ja vesi sitoutuvat.

H


Hirvensarvisuolaa (E503) eli ammoniumvetykarbonaattia käytetään pikkuleipien ja keksien valmistuksessa; mureuttaa, voidaan korvata leivinjauheella, 1 tl hirvensarvisuolaa = 2 tl leivinjauhetta.

I


Inkivääri on monivuotinen ruoho, jonka maavarsi käytetään mausteeksi.

J


Juuri eli raski on ruisleivän ”sydän”, joka antaa leivälle sen ominaisen maun ja aromin. Raskia käytetään ennen kaikkea ruisleipien, mutta jonkin verran myös maukkaiden vehnäleipien leivonnassa.

K


Kaneli on kanelinpuun kuoresta valmistettu mauste.

Kardemumma on ruohovartinen kasvi, jonka siemeniä käytetään mausteeksi. Siemenet kypsyvät eri aikoihin, joten ne joudutaan poimimaan käsin. Kardemumma on maailman kolmanneksi kallein mauste.

Karjalanpiirakka on karjalainen perinneleivonnainen, jossa on ohut ruiskuori ja täytteenä riisi- tai ohrapuuro tai perunasose.

Kohotusaineet Leivonnassa käytettäviä kohotusaineita ovat leivinhiivaa sekä kemialliset nostatusaineet, leivinjauhe, sooda ja hirvensarvensuola.

Kukkonen on leivonnainen, jossa on hapan- tai hiivataikina ja päällä joko riisipuuroa tai perunasosetta.

Kulitsa on ortodoksien pääsisäisperinteisiin kuuluva, Venäjältä lähtöisin oleva, hiivataikinasta valmistettu, pyöreäksi muotoiltu vehnänen.

Kurpitsansiemenet ovat kauniita ja soveltuvat hyvin leipätaikinaan ja leipien koristeluun.

Kylmäleivonta tarkoittaa, että taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi edellisenä päivänä, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä.

L


La Colomba on italialainen pääsiäispulla, joka leivotaan kyyhkysen (la colomba) muotoon. Hiivataikinaan lisätään säilöttyjä sitrushedelmien kuorisuikaleita. Taikinassa on olennaista, että se sisältää reilusti voita ja kananmunia. Pullien pinnalle ripotellaan raesokeria ja manteleita.

Leivinhiiva on elävä mikrobi, joka tarvitsee tietynlaiset olosuhteet lisääntyäkseen. Leivinhiivaa löytyy sekä tuorehiivana että kuivahiivana.

Leivinjauhe on synteettinen valmiste, joka nopeuttaa taikinan kohoamista. Se sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia ja tärkkelystä.

Lörtsy on lihalla tai hillolla täytetty litteä ja umpinainen piirakka, se on savolainen, etenkin savonlinnalainen herkku.

M


Murotaikina on karkearakenteinen taikina, joka soveltuu piirakkapohjiin ja kuivakakkuihin.

N


Neilikka on pensasmaisen puun kuivatuista kukinnoista valmistettu mauste.

Nostatusaineet sekoitetaan jauhoihin ennen taikinaan lisäystä. Taikina kohoaa, kun nesteen ja uunin lämmön myötä taikinaan syntyy hiilidioksidia ja vesihöyryä. Nostatusaineilla kohotettavat leivonnaiset eivät vaadi erillistä nostatusta.

O


P


Pellavansiemenet soveltuvat hyvin leipä- ja sämpylätaikinoihin, ne antavat makua ja suutuntumaan. Näillä voit myös koristella leipien ja sämpylöiden pinnan. Pellavansiemenet sisältävät runsaasti kuituja, lignaaneja ja alfalinoleenihappoa.

Q


R


Raesokeri valmistetaan palasokerista murskaamalla ja se on tarkoitettu leivonnaisten koristeluun, sitä on saatavana erivärisinä.

Riivaus tarkoittaa leipätaikinan muotoilua käsin pyöreäksi.

Ruokasooda (E500) Käytetään happamuuden vähentämiseen leivonnaisissa, joissa on jotakin hapanta kuten piimää.

S


Sahrami, maailman kallein mauste, koostuu sahramikasvin luoteista, jotka poimitaan käsin ja niitä tarvitaan jopa 600 kpl yhteen grammaan sahramia. Sahramia käytetään väri- ja makuaineena.

Sitko eli gluteeni on viljan proteiinien verkosto, johon tärkkelys ja vesi sitoutuvat.

Stollen on saksalainen joulupulla, jossa on runsaasti rasvaa ja kuivattuja hedelmiä.

Sultsina on iso, pyöreä karjalanpiirakkataikinasta valmistettu, paistetaan kuumalla pannulla tai puuhellan päällä nopeasti kypsäksi. Voidellaan toinen puoli voilla ja levitetään riisivelli päälle, taitellaan rulla, jossa toinen pää kiinni ja syödään lämpimänä.

Supikas on puolikuun muotoinen piiras, jossa ohut ruiskuori ja sisällä lanttusose.

T


 

Taikinajuuri eli raski on ruisleivän ”sydän”, joka antaa leivälle sen ominaisen maun ja aromin. Raskia käytetään ennen kaikkea ruisleipien, mutta jonkin verran myös maukkaiden vehnäleipien leivonnassa.

Tomusokeri valmistetaan jauhamalla sokeri tosi hienoksi ja soveltuu monenlaiseen leivontaan, käytetään varsinkin kuorrutteissa.

Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen taikinanesteeseen, kun taas kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon. Kuivahiiva vaatii tuorehiivaa kuumemman nesteen (n. 42°C). Tuorehiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen nesteeseen.

U


Unikon- ja pinjansiemenet ovat kauniita sämpylöiden päällä.

V


Vaniljasokeri on luonnon vaniljalla maustettu sokeri, se on väriltään ruskehtava ja siinä on pieniä ruskeita pisteitä, jotka ovat jauhettua vaniljatankoa.

Vanilliinisokeri on keinotekoisella vanilliinilla maustettu sokeri.

Vatruska on perunasta ja vehnäjauhosta tehty ympyränmuotoinen avopiiras, karjalainen leivonnainen. Täytteenä yleensä rahkaa. Venäjällä tehdään monesti voitaikinaan.

Vety on lappeenrantalainen kinkulla ja keitetyillä kananmunilla sekä mausteilla (ketsuppi, sinappi, valkosipulimajoneesi, sipuli, kurkkusalaatti) täytetty lihapiirakka.

X


Y


Z


Å


Ä


Ö