Tuorepuuro, brunssipuuro, lisukepuuro – trendiruoka puhuttaa, mutta tunnetko erilaiset puurogenret?

Jokapäiväinen puuro on noussut suomalaisessa ruokakulttuurissa täysin uudelle tasolle – edullisesta vatsantäytteestä trendiherkuksi, joka on vallannut lehtien reseptipalstat ja ruokablogit. Kuumimpana trendinä höyryää ruokaisa puuro, joka haastaa perinteiset aterialisukkeet pastan ja riisin.

Suomalaisten puurokattiloissa ei enää porise pelkästään pikainen aamupala tai opiskelijan edullinen eväs. Puuro on kohonnut muutamassa vuodessa halvasta arkiruoasta hyvän elämän symboliksi – siitä voi napata ravitsevan lounaan, mutta se kelpaa myös nautinnollisen sunnuntaibrunssin päätähdeksi.

– Illallispöydässä ruokaisa, esimerkiksi yrteillä ja juustolla maustettu suurimopuuro on uusi ”risotto” ja lunastamassa paikkaansa myös ravintoloissa lisuke- tai kasvispääruokavaihtoehtona, Helsingin Myllyn tuotepäällikkö Laura Järvinen kertoo.

Täysjyvähiutaleisiin ja suurimoihin perustuva ruoka vastaa monelta osin nykypäivän kuluttajan ruokatoiveisiin – se on paitsi luonnollista ja ravitsevaa myös edullista ja ekologista.

– Päivän pääateriana puuro toki kaipaa kylkeensä proteiinipitoisen lisukkeen. Helpottaaksemme kuluttajan arkea olemme lisänneet puurotuotevalikoimaamme myös runsasproteiinisen Myllärin Vireä -puuron, joka on helppo välipala tai pikalounas ja sisältää viidenneksen aikuisen päivän proteiinin tarpeesta, Järvinen kertoo.

Puuro on palauttanut meidät takaisin perusruoan äärelle.

– Ruokailmiön ytimessä on mahdollisuus räätälöidä tuttua ja turvallista puuroa omien makumieltymysten ja elämäntilanteen mukaan tutusta aamupuurosta vaikka superfoodsmoothieksi, Laura Järvinen Helsingin Myllystä kuvailee trendiä.

Ihanan pehmeä toffeepuuro sopii brunssille ja kiireettömiin aamupalahetkiin.
Ihanan pehmeä toffeepuuro sopii brunssille ja kiireettömiin aamupalahetkiin.

Lounaseväästä sunnuntaibrunssiin – puurogenret tutuiksi

Erilaisia puurolaatuja ja -reseptiikkaa on tarjolla niin runsaasti, että kuluttajan päässä menee helposti jo puurot ja vellit sekaisin. Puuroa voidaan tyypitellä eri genreihin makujen ja käyttötarkoituksen mukaan. Klassisen aamupuuron lisäksi nousussa ovat seuraavat:

Lounaspuuro – Puuro on hyvä ja ravitseva vaihtoehto lounaaksi, kunhan muistaa huolehtia myös proteiinin saannista. Sekaan voi lisätä raejuustoa tai maitorahkaa tai ostaa valmiita proteiiniannospuuroja. Lounaspuuroa ryyditetään nyt myös ruokaisilla mauilla, kuten avokadolla.

Tuorepuuro – Puuron suosittu tuoreversio valmistuu käden käänteessä surauttamalla tehosekoittimessa kaurahiutaleet ja marjat tai hedelmät maustamattoman jugurtin kanssa pehmeän lusikoitavaksi puuroksi.

Brunssipuuro – Kiireettömien viikonloppujen brunssipuuro valmistetaan hitaasti hellalla tai uunissa hauduttamalla. Hitaaseen haudutukseen sopivat erityisen hyvin isot kaurahiutaleet ja mannasuurimot. Puuron makua voi täydentää esimerkiksi marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä ja erilaisilla hilloilla ja jugurteilla.

Jäkiruokapuuro – Herkutteluun tarkoitetun puuron makuihin on otettu vaikutteita klassikkojälkiruoista. Nyt puuro voi maistua vaikka korvapuustilta tai porkkanakakulta.

Karita Tykkä: ”Puuro on superfood, joka hellii vatsaa ja sielua”

Karita Tykän mielestä puuro on superruokaa parhaimmillaan - keho tietää, mitä sille tehdään ja imeyttää ravinteet oikein.
Karita Tykän mielestä puuro on superruokaa parhaimmillaan – keho tietää, mitä sille tehdään ja imeyttää ravinteet oikein.

Veteen keitetty kaurapuuro maidon tai voisilmän kanssa kuului Karita Tykän lapsuuteen joka ikinen aamu. Terveystietoisena tunnetun Tykän perheessä nautitaan myös tänä päivänä usein puuroa ja puurohiutaleisiin perustuvaa ruokaa.

– Leseinen ja kuitupitoinen puuro auttaa suolistoa pysymään terveenä, ja siinä on myös erittäin paljon antioksidantteja. Superfoodin ei tarvitse olla mitään erikoista viherpiiperrystä. Lähituotetusta, prosessoimattomasta kaurasta valmistettu puuro on superruokaa parhaimmillaan – keho tietää, mitä sille tehdään ja imeyttää ravinteet oikein. Harva vastaavia ravitsemuksellisia tekijöitä sisältävä ruoka on myös niin muunneltavissa omiin tarpeisiin kuin kaurapuuro, Karita Tykkä sanoo.

Puuro mahdollistaa rohkeatkin makukokeilut, ja Tykän mukaan sitä kannattaa myös nauttia eri vuorokauden aikoina.

– Puuro ei ole pelkästään aamupala. Annos hyviä hiilihydraatteja sisältävää lämmintä puuroa illalla nautittuna rauhoittaa vatsaa ja tuo makoisan unen, Tykkä vinkkaa.

Näin Karita käyttää puurohiutaleita:

  • Perinteinen puuro: pitkään haudutettu puuro hellii vatsaa ja sielua etenkin kylmään talviaikaan. Luomuvoisilmä tai marjat kruunaavat kokonaisuuden.
  • Kastikkeet ja keitot: kaurahiutaleet tuovat ihanaa suutuntumaa ja rakennetta erilaisiin kastikkeisiin tai esimerkiksi sosekeittoihin.
  • Raakakakkujen pohja: monesti raakakakuissa käytetään siemeniä ja pähkinöitä, mutta myös kotimaisista kaurahiutaleista tulee turvotettuina mainio pohja.
  • Välipalapatukat: luonnollista energiaa sisältäviin patukoihin voi laittaa makuja oman mielen mukaan: kauraa, kuivattuja hedelmiä, hunajaa – suklaata unohtamatta! Itse tekemällä tietää tarkasti, mitä patukat sisältävät, ja ne ovat helppoja ja edullisia valmistaa.

Lisätietoja:

Laura Järvinen
tuotepäällikkö
laura.jarvinen@helsinginmylly.fi
www.myllarin.fi

Helsingin Mylly Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa erilaisia viljatuotteita niin kuluttajille, suurkeittiöille kuin teollisuudelle. Yritys on Suomen suurin kotimaisen luomuviljan jalostaja, merkittävä viljatuotteiden viejä sekä yksi Euroopan suurimmista luomukaurahiutaleiden valmistajista ja luomukauran viejistä. Helsingin Myllyn tuotantolaitokset ovat Järvenpäässä, Vaasassa ja Närpiössä. Helsingin Myllyn tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Myllärin, Myllärin Luomu ja Mylly-Matti. Helsingin Mylly -konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli 40 M€.