Toffeepuuroa ja kaurahattaroita – näin käytät kauraa uudella tavalla

Kotimainen kaura on todellinen superfood: se pitää nälän poissa pitkään, tasaa verensokerin vaihteluita ja pitää vatsan kunnossa. Ruoanlaitossa kaura on monipuolisuudessaan lyömätön, mutta mihin kaikkeen muuhun kaura taipuu kuin tuttuun ja turvalliseen puuroon?

Kaura kuuluu monen suomalaisen elämään arkisella mutta ikimuistoisella tavalla. Se tuo mieleen lapsuuden kiireettömät sunnuntaiaamiaiset sämpylöineen, mummon toskaomenat ja suussa sulavat kaurakeksit, ensimmäisen omalle lapselle keitetyn kaurapuuron. Kotimainen kaura kuuluu olennaisena osana ruokavalioomme, mutta osaammeko käyttää sitä riittävän monipuolisesti?

– Esimerkiksi täysjyväkaurahiutaleet yhdistetään usein perinteiseen puuroon, joka on maistuva ja täyttävä ruoka, mutta kaurahiutaleita voi käyttää monella tavalla ruoanlaitossa ja leivonnassa. Puurokin voi olla jälkiruoka, jos sen maustaa uudella tavalla, tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist Helsingin Myllystä sanoo.

Lempeä terveyspommi

Kotimainen kaura on varsinainen kuitupommi. Se pitää vatsan toiminnassa ja parantaa suoliston vointia. Esimerkiksi kakkostyypin diabeteksella sekä sydän- ja verisuonisairauksilla sanotaan olevan yhteys kuidun vähyyteen ravinnossa.

Kaurassa on betaglukaania, joka vähentää veren kokonaiskolesterolin – etenkin haitallisen kolesterolin – määrää. Se myös hidastaa ravinnon sokerin imeytymistä, mikä tasoittaa verensokerivuoristorataa.

– Kauran kuidut takaavat pitkään kestävän kylläisyyden tunteen ja mukana tulevat vitamiini- ja kivennäisaineet sekä antioksidantit tukevat koko elimistön hyvinvointia, Lönnqvist kertoo.

Hauduta puuro teen kanssa

Kaura on monikäyttöisyydessään niin juhlan kuin arjen raaka-aine, aamusta iltaan.

– Kaurahiutaleet tuovat täyteläisyyttä smoothieen. Lounaslautasella kaurasuurimoista valmistettu lisäke on hyvä vaihtoehto esimerkiksi kala- tai liharuokien kaveriksi ja päivällisen juureskeittoon ne tuovat täyteläistä makua, Lönnqvist luettelee.

Tutun ja turvallisen ei tarvitse tarkoittaa tylsää. Kaura muuntuu moneksi; pelkästään puuroa voi Lönnqvistin mukaan varioida mitä mielikuvituksellisimmin keinoin.

– Aamupuuronkaan ei tarvitse aina olla se perinteinen voisilmäpuuro, vaan siihen voi tuoda uusia makuja vaikka keittämällä puuron mausteiseen teehen.

Vanhat kunnon niksit kannattaa nekin pitää mielessä.

– Esimerkiksi aamuiset puuronjämät kannattaa säästää ja käyttää sämpylä- tai leipätaikinaan. Taikinaan voi lisätä myös kaurahiutaleita tai -leseitä lisäämään kokonaisuuteen kuitua ja rakennetta, Lönnqvist muistuttaa.

Kauraviikkoa vietetään 8.-14.9. Kokeile uusia kaurareseptejä:

Toffeepuuro

toffeeteetä (1 litra vettä + 3 rkl toffeeteetä, haudutus + siivilöinti)
4 dl täysjyväkaurahiutaleita
½ – 1 dl sokeria
50 g voita

Valmista toffeetee. Lisää hiutaleet, sokeri ja voi ja keitä n. 3 min. Nauti!

Tyrnismoothie

1 dl maustamatonta jogurttia
1 dl hedelmämehua
1 ps tyrnikaurapuurohiutaleita

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa ja nauti kylmänä.

Muhkeat kaurahattarat

n. 25 kpl

2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita
200 g pikakaurahiutaleita
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
½ leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata rasva ja lisää seokseen hieman jäähtyneenä. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet seokseen. Nosta taikinasta lusikalla leivinpaperin päälle pellille pieniä nokareita. Paista 175 °C:ssa 8-10 minuuttia.

Vinkki: Taikinaan voi lisätä mausteeksi ½ dl suklaarouhetta, pähkinärouhetta tms.
Lisää reseptejä Myllärin sivuilta: http://www.myllarin.fi/reseptit_vinkit

Lisätietoja:

Riitta Salenius-Mela
Markkinointijohtaja
Helsingin Mylly Oy
Tel. +358 40 500 9841
riitta.salenius-mela@helsinginmylly.fi
www.myllarin.fi

Helsingin Mylly Oy on suomalainen perheyritys, joka valmistaa tuotteita niin kotitalouksille, suurkeittiöille kuin teollisuudelle. Yritys on Suomen suurin kotimaisen luomuviljan jalostaja. Helsingin Myllyn tuotantolaitokset ovat Järvenpäässä, Vaasassa, Närpiössä ja Tallinnassa. Helsingin Myllyn tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Myllärin, Myllärin Luomu ja Mylly-Matti. Helsingin Myllyn liikevaihto 2013 oli 38 M€.