Kaurahiutaleita tehdään pian kauraenergialla – Helsingin Mylly rakentaa Vaasaan oman biopolttolaitoksen

Vaasassa valmistetaan pian luomukauratuotteita kaurasta itsestään saadulla energialla. Helsingin Mylly rakentaa Vaasan tuotantolaitokselleen biopolttolaitoksen, jossa poltetaan kauran kuorinnassa syntyvää kaurankuorta.

Biopolttolaitoksessa tuotettu energia käytetään kaurahiutaleiden valmistukseen, johon tarvittava energia on aiemmin tuotettu polttamalla öljyä. Biopolttolaitos saadaan toimintaan lokakuussa. Hiutaleiden valmistuksessa vilja lämpökäsitellään, minkä takia valmistus vaatii erittäin paljon energiaa.

– Biopolttolaitos toimii samalla tavalla kuin hakepolttolaitos eli energiaa tuotetaan polttamalla uusiutuvaa raaka-ainetta. Biopolttolaitos toimii yksistään kaurankuorella eikä vaadi öljyä tai muuta polttoainetta. Koska polttoaine syntyy tuotannon sivutuotteena, sitä ei myöskään tarvitse kuljettaa myllylle erikseen, kertoo tuotantojohtaja Heikki Saarinen Helsingin Myllystä.

Energiantuotannossa käytettävä kaurankuori ei kelpaa elintarvikkeeksi. Tulevaisuudessa kaurankuoren lisäksi energiantuotannossa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi olkia, rikkakasvin siemeniä ja surkastuneita jyviä.

Helsingin Myllyllä on Vaasan lisäksi tuotantolaitos myös Järvenpäässä. Siellä vastaavalle biopolttolaitokselle ei ole tarvetta, sillä tuotantoprosessi on erilainen, eikä siitä synny samalla lailla poltettavaa sivutuotetta.

Eroon öljyenergiasta

Biopolttolaitoksen rakentaminen on yksi välietappi Helsingin Myllyn tavoitteessa vähentää uusiutumattomien polttoaineiden käyttöä. Vaasan tuotantolaitoksessa kulutetaan vuodessa noin neljännesmiljoona litraa polttoöljyä, jonka käyttö loppuu biopolttolaitoksen ansiosta kokonaan.

– Vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys ovat Helsingin Myllyn arvoja. Pitkällä tähtäimellä omasta energiantuotannosta on myös taloudellista hyötyä, Saarinen sanoo.

Helsingin Mylly on jo aikaisemmin vähentänyt muun muassa pakkausmuovin määrää siirtymällä kevyempiin pakkausmateriaaleihin, lisännyt luomuviljan käyttöä ja siirtynyt kokonaan vihreän sähkön käyttöön. Yritys suosii raaka-aineenaan kotimaista viljaa ja käyttää pääosin kotimaisia tavarantoimittajia.

Helsingin Mylly Oy on Suomen suurin luomuviljan jalostaja. Se tuottaa kotitalouksien ja suurtalouksien käyttöön monipuolisia viljatuotteita. Yritys hyödyntää Suomessa viljeltävien viljalajien terveydellisiä ja toiminnallisia ominaisuuksia ja kehittää tuotteitaan terveellisyys ja maku edellä. Helsingin Myllyn tunnetuimmat brändit ovat Myllärin ja Myllärin Luomu.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Miska Kuusela
Helsingin Mylly Oy

Puh. (09) 271 69 230
Gsm 040 820 1943